sunnuntai 2. elokuuta 2015

Kanilan elämää





Lumi ja Gandalf ovat asunteet meillä nyt 2 viikkoa ja ovat kasvaneet aivan silmissä. Me olemme myös kasvaneet kanien kasvattajina.



Sisäsiisteys


Aluksi kanien sisäsiistiksi opettaminen tuotti työtä. Siivosimme kanien huoneen eli teknisen tilan joka päivä, jotta saimme vääriin paikkoihin tulleet pissat ja kakat pois. Ostin kaneille toisenkin vessan, koska näytti, että vessapaikkoja oli useampia. Toinen vessa on kissojen vessalaatikko eli aika iso. Pienen totutteluajan jälkeen ja huoneen järjestyksen muututtua jätimme kulmavessan kokonaan pois käytöstä.

Ruokakuppikin mahtuu hyvin ison vessan lattialle ja vessa-asioille jää silti tilaa riittävästi. Näin olemme saaneet kahdessa viikossa lähes sisäsiistejä kaneja. Joitain yksittäisiä papanoita tulee edelleen matolle, mutta se johtuu varmaan älypelistä, jossa on ruokaa ja niitä syödessään kanit papanoivat jonkin verran.



Kanien arki


Kanit saavat olla vapaana kodinhoitohuoneessa päivisin aina, kun olemme kotona eli melkein koko ajan. Täytyy vielä tarkkailla niiden käytöstä lisää, jotta myöhemmin uskallan jättää ne myös yöksi vapaaksi. Tällä hetkellä pelkään vielä hiukan kaappien ovien puolesta.

Onneksi 2-vuotiaamme ei yletä vielä oven kahvaan, joten kanien suojeleminen hänen hoidoltaan onnistuu jossain määrin. Usein khh:n ovi jää kuitenkin auki ja silloin perheemme innokkain hoitaja pääsee livahtamaan sisään. Oven auki jääminen ei siinä mielessä haittaa, että puput eivät ole vielä uskaltautuneet tulemaan yleisiin tiloihin. Joskus olemme niitä sinne oikein houkutelleetkin. No kaikki aikanaan.


Kanien viihdepaketti


Lapset keksivät aika pian rakennella kaneille ratoja puuklapeista, joita takan takia löytyy runsaasti. Niistä on ollut myös iloa pupujen hampaille. 

Viime yön innovaationi oli kyllä oikea helmi: Lapset rakensivat dubloilla tunneliverkoston kaneille. Siitä tuli kaksi kerroksinen, mutta myös katolle pääsee kulkemaan. Kanit ovat olleet siitä otettuja ja se on tullut innokkaaseen käyttöön. Hoksasin, että legot ovat kovaa muovia ja ne saa pestä, jos niihn tulee papanoita tai muuta ei-toivottua ainesta.

























Ruokinta


Kanilan sisustus on muutenkin kehittynyt kahdessa viikossa paljon. Nyt heinät ja ruoho ovat omissa telineissään verkossa kiinni, jotta syödessä tulevat kakat jäävät vessalaatikkoon, mutta ruoka ei pääse sotkeentumaan.

Ruuaksi olemme antaneet junioreille tarkoitettuja pellettejä, ruohoa, apilaa, heinää, hapankorppua, näkkäriä, ruispaloja, kurkkua ym. Tuore ruoho ja erityisesti apila tuntuu maistuvan ja sitä menee niin paljon kuin annetaan. Olemmekin pakastaneet nyt ensi talvea varten pakastepusseissa ruohoa talven varalle jonkin verran. Talven annoskoot pidämme aika pieninä, koska silloin ruohoa ei voi kuitenkaan antaa päivittäin ja kanien maha menee helposti sekaisin ruokavalion vaihdoksista.

Kuopuksen synttäreiden kunniaksi isosisko teki pupuillekin synttärikakun hapankorpuista ja muista herkuista. Tykkäsivät.

Synttärikakku



Ulkoilu


Ulkoilu on meillä vielä täysin retuperällä. Ostamistamme kompostiverkoista menee vieläkin kaninpoikaset läpi, joten suunniteltua ulkohäkkiä ei ole kannattanut vielä laittaa. Valjaatkin on ostettu, mutta nekin ovat vielä aivan liian suuret. Kanien kasvamista odotellessa olemme käyttäneet niitä pihalla vanhassa marsun häkissäni. Siellä on ollut viihteenä hiekkalaatikon kaivamista ja innokkaita lapsia naapurustosta ruohoa syöttämässä.


5 kommenttia:

  1. Hieno viihdepaketti. Tulee ihan poikien entisiä duploja ikävä, niistä oli kiva rakennella aina isoja projekteja. Kun lapset nimitti niitä vauvalegoiksi, niin sanoin, että ei kun ne on äitilegoja.

    VastaaPoista
  2. Meillä onki näitä ihan älyttömästi, niinku näkyy. Tuossa ei oo ees kaikki. Aattelin säästää ne lapsille perinnöksi.

    VastaaPoista
  3. Meillä onki näitä ihan älyttömästi, niinku näkyy. Tuossa ei oo ees kaikki. Aattelin säästää ne lapsille perinnöksi.

    VastaaPoista
  4. Meillä onki näitä ihan älyttömästi, niinku näkyy. Tuossa ei oo ees kaikki. Aattelin säästää ne lapsille perinnöksi.

    VastaaPoista
  5. Meillä oli kans yli kaksi muuttolaatikollista. En ois muuten antanu pois, mutta siskonpojalle annoin. Sielläkin oli jo ilmeisesti iso laatikollinen silloin, eli niitä on nyt nuorimmalla sikonpojalla sitten ihan hirveesti.

    VastaaPoista