lauantai 15. elokuuta 2015

Pupujussikat

Voi näitä pupusia. Vihdoin viimein ne ovat reipastuneet sen verran, että kulkevat pitkin taloa. Ilokseni ne eivät papanoi tai pissaa vääriin paikkoihin, mutta joskus pitkässä turkissa kulkeutuu jokin yksittäinen papana liian pitkälle. Sisäsiisteys on siis mallikasta nykyään. Pari kertaa kanit ovat päässeet maistamaan lattialistaa ja olenkin käynyt ne läpi etiikalla. Sen jälkeen ne eivät ole enää maistuneet.

Tänään kokeilin moneen kertaan sisällä, joko pysyvät tämmöisen kompostiverkon sisäpuolella. Heillä ei sitten ollut tarvetta mennä niistä läpi sisällä. Veimme kanit ensimmäisen kerran ulos ja teimme tilavan aitauksen, jossa pupuset viihtyivätkin varmaan tunnin ennenkuin ruoho alkoi näyttämään vihreämmältä aidan toisella puolella. Lumi tuli läpi, mutta sain sen onneksi heti kiinni. Vahdin niitä juuri tämän vaaran takia erityisen tarkkaan. Tosi harmillista, etteivät ne vielä kolme kuisenakaan pysy verkon sisäpuolella. Kohta tulee kylmät säät ja sitten ne eivät tarkene enää ulkoilla kunnolla, koska sisäkaneina turkista ei tule paksua talven varalle. 




Kunnolliset hiekan kaivuulaatikot olivat ulkoillessa hittejä. Varsinkin Candalfilla on ollut kovasti tarvetta kaivaa sisälläkin. Raukka yrittää kaivaa mattoja ja kivilattiaa. En ole jotenkin sotkun pelossa tuonut hiekkalaatikkoa sisälle ja olen ajatellut järjestää kunnon kaivuuolosuhteet ulos.



Otimme sisältä ulkoiluun mukaan tutun pahvikopin, jotta kaneja ei aluksi pelottaisi niin paljon uudet olosuhteet. Lisää jännitystä ulkoiluun toi myös lapsilauma, joka kokoontui kanejamme ihmettelemään. Mukavaa, että kanit viihdyttävät laajemminkin. Heistä tulee myös varahoitajia reissujemme ajaksi. 

Kanit ilahduttavat koko perhettä. Olemmekin aikuisina todenneet kanien olevan takkaan verrattavaa rentouttavaa katseltavaa tai oikein hyviä näytönsäästäjiä. Tykkään myös niiden hiljaisuudesta. Ne eivät ole häiriöksi. Suosittelen kyllä pupusia lemmikkieläimiä kaipaaville. Ennakko-oletukseni oli, että kanit haisevat ja papanoivat ja pissaavat kaikkialle, mutta niiden hoito on mennyt kyllä tosi paljon eteenpäin ja sekä kanit, että niiden omistajat ovat varmasti onnellisempia kuin 80-luvulla, jolloin kanit olivat enimmäkseen häkeissään ja omistajat siivosivat epäkäytännöllisiä häkkejä ja puruja, joita levisi ympäriinsä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti