torstai 6. elokuuta 2015

Kotikoulukokeilu

Miksi laittaa lapsensa kotikouluun, jos edellinen koulu on hyvä?
Miksi ei laittaisi lapsiaan kotiopetukseen, jos sattuu olemaan pätevä opettaja ja kotona kuopuksen takia koko lukuvuoden?

Kokeilemme nyt ainakin kuukauden ajan kotiopetusta, koska sen kokeilemattomuus jäisi varmasti vaivaamaan meitä. Lapset ovat innoissaan ajatuksesta ja kouluun saa palata, jos siltä tuntuu. Minusta on mukavaa päästä taas opettamaan ja on mukavaa olla joutumatta kuskaamaan lapsia kouluun päivittäin autolla. Ilmassa on paljon kysymysmerkkejä arjen toimivuudesta, jännitystä äidin ja opettajan roolien yhdistämisestä sekä kauhua yhteiskunnan valtavasta vastustuksesta poikkeukselliseen oppivelvollisuuden suorittamiseen.

Minulle on sanottu, että vain hyvin erikoiset ihmiset opettavat lapsiaan kotona. Olen vastannut, että mehän olemme hyvin erikoinen perhe. Kunta antoi meille kirjallisen ohjeen, jossa korosti meidän tippuvan pois kouluterveydenhuollosta, kouluruokailusta, koulukuljetuksista ja erityisopetuksesta. Noista mitään en koe juuri nyt tarvitsevani ja kunnan on onneksi otettava meidät takaisin noiden palveluidensa piiriin milloin me vain suvaitsemme siitä ilmoittaa. Kunta ei aijo kustantaa koulukirjoja lapsilleni, vaikka säästääkin kaikista edellä mainituista kuluista. Koulukirjat ovat todella kalliita itse hankittuina.

Haaveissani meillä on rauhallinen arkiaamu, jolloin kaikki saavat herätä omaan tahtiin, aamupalaa ei tarvitse syödä ennenkuin nälkäkin on herännyt. Rauhallisen aamun jälkeen alkaa koulu, jota kestää noin kaksi tuntia. Koulutehtäviä saa tehdä sisällä tai vaikka riippumatossa säästä ja mielialasta riippuen. Yltin tunnilla pääsee metsään takapihalta. Teknisen työn tunnilla voi nikkaroida vaikka majaa. Kuviksessa taidetta voi tehdä kätevästi hiekasta ym. luonnon materiaaleista näin alkusyksystä. Voi kuinka minussa asuva pieni opettaja pursuaa ideoita, joita ei normiluokassa tule toteutettua.




Liikuntapalveluja ostetaan balettikoulu Sinikellolta, City Dancelta breikin muodossa ja parkour-kerhosta. Yritämme saada paikkaa vielä telinevoimistelusta ensi lukuvuodelle. Kotoa löytyy tramppaa, kiipeilyseinää, pyöriä ym. Olen syvästi iloinen siitä, että uudessa ops:ssa ei enää mainita muita liikuntalajeja kuin uinti. Siinä kehoitetaan monipuoliseen liikuntaan, joissa kehitetään sitä sun tätä asiaa. Etsimme siis monipuolisuutta ja kokeilemme monenlaista. Onneksi perheemme ei ole jalkapallojoukkueen kokoinen, sillä meistä kukaan ei pidä jalkapallosta.

Kauhukuvissani todellisuus on kuitenkin sitä, että minä tiuskin ja viuskin lapsia töihin ja lapset tiuskii ja viuskii takaisin ja lopulta hommat tulee hoidettua, mutta kenelläkään ei ole mukavaa. Lisäksi 2-vuotias pistää kaiken tuhovoimansa peliin aina, kun yritän opettaa isompia.

Jään mielenkiinnolla odottamaan, tuleeko tästä unelmien vai kauhujen syksy. Onneksi tämä on vain kokeilu ja voimme palata entiseen hyvään koulumaailmaan heti, kun siltä tuntuu.



5 kommenttia:

  1. Tätä projektia seuraan mielenkiinnolla! Minusta kotikoulu on hieno idea, vaikka siihen liittyy ongelmiakin. Omille lapsilleni kavereista tuli äkkiä niin tärkeitä, että jossain vaiheessa eivät olisi millään suostuneet jäämään kotikouluun. Mutta on myös ollut vaihe, jossa varsinkin yksi (kahdesta :D) on toivonut, että voisi opiskella kotona, kouluun meneminen on turhaa ja kotonakin oppii. Se lapsi ihan varmasti oppisikin, jos vaan joku saisi vähän ohjattua, sitä en epäile, mutta minusta ei olisi hänelle opettajaksi. Mitä vaan yritän opettaa, niin aina tulee kamala tappelu ja sota. Toisen lapsen kanssa taas ei.

    VastaaPoista
  2. Meillä sama kuin mitä Serentis kirjoitti :D Kotikoulua kovasti harkittiin vielä lasten ollessa pieniä, ja tavallaan se edelleenkin olisi mahdollista, mutta ne kaverit ja opettajan auktoriteetti... Voi olla, että asia tulee uudelleen puheeksi yläkoulussa, mutta siihen on vielä aikaa.

    VastaaPoista
  3. Meillä alkuinnostusta kyllä näyttää ainakin löytyvän. Kirjoja on alettu täyttelwmään sitä mukaa, kun niitä saatu hankittua. Hyvältä näyttää ja kouluun saa palata heti, kun haluaa. Myös koululta on kysytty ja sovittu, että saa palata samaan luokkaan kesken vuodenki milloin vaan. Toivottavasti saamme järjestettyä jotain yhteistyötä entisten luokkien kanssa kotikoulun aikanakin.

    VastaaPoista
  4. Meillä alkuinnostusta kyllä näyttää ainakin löytyvän. Kirjoja on alettu täyttelwmään sitä mukaa, kun niitä saatu hankittua. Hyvältä näyttää ja kouluun saa palata heti, kun haluaa. Myös koululta on kysytty ja sovittu, että saa palata samaan luokkaan kesken vuodenki milloin vaan. Toivottavasti saamme järjestettyä jotain yhteistyötä entisten luokkien kanssa kotikoulun aikanakin.

    VastaaPoista
  5. Löysin blogisi vasta äsken :) Tosi mielenkiintoista lukea kotikoulusta, ja nostan kovasti hattua päätöksestä pitää kotikoulua, siinä voi räätälöidä opetuksen kohtaamaan lapsen intressit :) Hienoa että kotikoulu on toiminut teillä, luin myös uusimmat kirjoituksesi :) Siunausta koko teidän perheelle! :)

    VastaaPoista