lauantai 23. joulukuuta 2017

19.12.2017 joulukalenteri

- Minä en ymmärrä tätä koko maahisjuttua, miksi taikaministeriö ei vaan maksa heille ja maahiset jättäisivät meidät rauhaan, Riina pohtii.
- Annas, kun luen maahiskapinoista 1612. Minulla on niistä hyvät muistiinpanot, koska taikahistoria on lempiaineeni, Nooa sanoo.



Vuoden 1612 suuri maahiskapina

Maahiset ovat perinteisesti tehneet töitä kaivoksissa. Moniin vuosisatoihin he eivät tunkeutuneet velhojen töihin, ja velhot jättivät vuoristot maahisille. Pienet maahispopulaatiot asuivat vuoristoissa ja elättivät itsensä käymällä velhojen kanssa kauppaa louhimistaan ja osin myös jalostamistaan malmeista ja mineraaleista. 1500-luvun aikana maahisten elinolot olivat huonontuneet tasaista tahtia maahisväestön kasvaessa. Liikakansoituksesta aiheutui nälänhätä ja yleisen hygienian huononeminen. Tautiepidemiat niittivät joukoittain maahisia, mutta se ei riittänyt katkaisemaan väestönkasvua. Maahiskapinan pääasialliset syyt olivatkin maahisten huonot elinolot, sekä metallien, malmien ja mineraalien matalat hinnat. Maahiset yrittivät vaatia lisää alueita vuorien ympäristöstä ja mineraalien hinnan sitomista kaljuunaan. Taikaministeriö ei hyväksynyt tiukkoja vaatimuksia maahisten kanssa pidetyssä kokouksessa.
Muutaman päivän kuluttua kokouksen päättymisestä vuoden 1612 keväällä joukko maahisia hyökkäsi erääseen velhokylään. Taioilla kyläläiset saivat itsekseen ajettua maahiset tiehensä, mutta muutama kyläläinen haavoittui vakavasti. He lähettivät heti pöllön viemään viestiä tapahtuneesta Taikaministeriöön. Ministeriö otti välittömästi yhteyttä maahisten päämieheen, mutta maahiset vastasivat rynnäköllä toiseen kylään. Ministeriö kokosi nopeasti iskuryhmän, jonka tarkoitus oli suojella velhoja maahisten hyökkäyksiltä ja yrittää ajaa maahiset takaisin vuorille. Yritys oli tuhoon tuomittu, sillä maahisjoukot liikkuivat nopeasti ja Ministeriön iskuryhmän oli hankala pysyä perässä sen liikkeissä. Maahiset onnistuivat myös valtaamaan Tylyahon velhokylästä Kolme luudanvartta -majatalon ja pitivät tätä pitkään päämajanaan. Useiden viikkojen kahakoiden jälkeen maahiset kokivat pahan takaiskun: heidän silloinen johtajansa Turo Jynkkä kuoli taistelussa.





Myös jästit olivat tietoisia maahisista ennen kansainvälisen salaisuussäädöksen solmimista. Säädöksen solmimisen jälkeenkin maahiset ovat säilyneet osana jästien tarinoita ja taruja. Kuvassa jästitaiteilijan piirros 1700-luvun lopulta.


Maahiset tekivät koko kesän ajan säännöllisiä iskuja velhokyliin. Näissä rynnäköissä kuoli ainakin 12 velhoa ja noitaa. Taikaministeriö järjesti kuitenkin yhä enemmän joukkoja suojaamaan velhoja maahisilta ja nämä joukot onnistuivat ajamaan maahiset takaisin vuorille lokakuuhun mennessä. Vielä samana syksynä maahiset pääsivät paikoin hyökkäilemään velhojen kimppuun, mutta nälkä ja toivottomat vastaiskuyritykset olivat ajaneet maahiset sisäisiin ristiriitoihin. Seuraavana talvena moni maahisten hyökkäys päätyi siihen, että he alkoivat riidellä keskenään ja jopa pahoinpidellä toisiaan. Vastarinta loppui tammikuussa 1613, kun maahisten senhetkinen johtaja Roju Suoraselkä saatiin kiinni. Maahiskapinan loppu tehtiin Roju Suoraselän sellissä. Suoraselkä allekirjoitti velhojen kanssa sopimuksen velhojen pankin perustamisesta. Sopimuksen mukaan maahiset työskentelisivät pankissa ja saisivat tuotot itselleen. Velhot myös lupasivat taata heille paremmat elinolot. Sopimus oli hyödyllinen myös velhojen kannalta, sillä he eivät pitäneet maan alla työskentelystä, mikä taas sopi maahisille hyvin. Pankin perustamisessa tärkeä hahmo oli myös kaikkien aikojen rikkaimmaksi maahiseksi sanottu Irveta. Hänen omaisuutensa toimi pankin pesämunana, hänestä tuli sen ensimmäinen johtaja ja se jopa nimettiin hänen mukaansa Irvetaksi.

Vielä 1700-luvulla puhkesi pääasiassa Englannissa muutamia pieniä mellakoita lähinnä taikasauvalainsäädännön johdosta. Maahiset olivat tyytymättömiä siihen, että Taikaministeriö sääteli taikasauvankäyttöä ja käytännössä kielsi sen käytön muilta kuin velhoilta ja noidilta. Mellakat levisivät melko laajalle ja aiheuttivat erinäisiä järjestyshäiriöitä, mutta isommilta väkivaltaisuuksilta vältyttiin.


------------------------------------------------------------------------------
- Joko se tarina loppui, Riina kysyy haukotellen.
- Riina, Miksi kysyit, jos et halua kuulla. Nooa kuittaa.
- On todella tärkeää tietää, että Maahiset ovat olleet tyytymättömiä jo satoja vuosia eikä ongelmaa ole koskaan saatu kokonaan ratkaistua. Edes Hermione ei ole antanut Maahisille lupaa taikasauvoihin, vaikka hän on todella oikeudenmukainen. Hän ei yksinkertaisesti uskalla, koska tyytymättömyys velhojen ja maahisten välillä on edelleen olemassa, kertoo Nooa.
- No mikä on suunnitelmamme? kysyy Riina.
- Maahiset tulevat Tylypahkaan ennemmin tai myöhemmin hakemaan tekemiään tuotteita, vaikka ne on jo kertaalleen kaljuunoilla ostettu heiltä.


Heidän keskustelunsa keskeyttää Hilla, joka pääsee Professori Longbottomin seurassa käymään Rohkelikkotornissa. Hilla tulee heti pomppimaan Nooan niskaan ja vaatii sitä leikkimään. Nooa esittelee Hillalle poikien makuusalit ja Riina esittelee tyttöjen makuusalit. Hillan suomenkielinen puhe naurattaa monia, koska Hilla ei ollenkaan ymmärrä, etteivät muut ymmärrä ja tomerasti komentamalla hän saakin yllättävän monet tekemään tahtonsa mukaan silti. Nevillellä on asiaakin ja hän kertoo kaikille tiukentuneista säännöistä, joita täytyy noudattaa maahisten uhan vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti