lauantai 23. joulukuuta 2017

24.12.2017 joulukalenteri

24 Tylypahkan joulu



Nykäsen perhe viettää joulua omissa oloissaan Numerologian opettajan tiloissa, mutta he käyvät jouluaterialla suuressa salissa muiden opettajien kanssa. Tylypahkaan joulua viettämään on jäänyt vain vähän porukkaa. Sam Malfoy on yksi niistä. Hänen vanhempansa lähtivät luksuslomalle Australiaan. Jouluaterian jälkeen Sam ja Nooa harrastavat leikkimielisesti kaksintaistelua.








Jouluaattopäivä tuntuu tavallista pitemmältä, kuten aina. Siksi Nykäset menevätkin ulos pulkkamäkeen, jotta aika kuluisi nopeammin. Sen jälkeen he menevät Hagridin ylläpitämään taikaeläinsairaalaan tuomaan eläimille joululahjoja ja toivottamaan Hagridille hyvää joulua. Hilla on erityisen ihastunut valkoisiin hiiriin, joilla on ollut paha flunssa. Hiiret aivastavat vieläkin jatkuvasti ja jokaisella aivastuksella heidän suustaan pulpahtaa saippuakupla, koska Hagridin antama lääke sisältää fairia. Hilla poksauttelee ilmassa leijuvia saippuakuplia.



Illan hämärtyessä kaikkia kiinnostaa, millainen joulupukki Tylypahkaan tulee. Tietääkö pukki, että joukossa on suomalaisia, joiden perinteisiin kuuluu nähdä joulupukki jouluaattona. Tylypahkassa mennään yleensä brittiläisen perinteen mukaan, jolloin joulupukki tuo lahjat aattoyönä silloin, kun kaikki nukkuvat. Lahjat löytyvät aamulla sängyn päädystä.

Joulupukki tietää kuin tietääkin suomalaisten läsnäolon ja koputtaa Nykästen ovelle. Koputus on tavallista kuuluvampi. Hilla ei uskalla mennä avaamaan ovea, mutta Nooa menee ja siellä on valtavan iso joulupukki, jonka lahjasäkki on todella suuri.

- Onko täällä kilttejä lapsia? pukki kysyy.
- Minä olen, Hilla sanoo ja tulee esiin Marin selän takaa.
- Nooa kyllä kiusaa eikä ole ollut kovin kiltti, Hilla jatkaa.
- Kyllä minulla on Nooallekin paketteja, Joulupukki nauraa.

Niinpä alkaa lahjapakettejen aukeaminen eikä tällä pukilla ole kiire mihinkään. Muut saavat lahjansa täällä vasta aamulla.

Illalla perhe kokoontuu takkatulen ääreen ja Nooa käyttää elpymyskiveä. Vilho-vaari ilmestyy taas paikalle:





JOULUAATTO HUHTALASSA

Joulun odotus tiivistyi aattopäivään. Aatto tuntui pitkältä ja jännittävältä.
Taloa vielä siivottiin ja joulupuuroa keitettiin puuhellalla.

Iltapäivällä aloitettiin saunan lämmitys. Sauna oli pihan toisella reunalla puuvajan vieressä. Koska vesijohtoa ei ollut, piti vesi saunaankin hakea kelkalla ja saavilla pihakaivosta. Sauna lämmitettiin polttamalla puita kiukaan alla olevassa pesässä. Kiukaan vieressä oli säiliö johon pesuvesi laitettiin lämpiämään.
Saunan lämmitys kesti monta tuntia, mutta sen sementtilattia ei talvella sulanut lainkaan. Onneksi ylempänä oli riittävän lämmintä. Saunaan mahtui vain puoliperhettä kerrallaan ja saunominen aloitettiin jo iltapäivällä. Löylyjen jälkeen pestiin pesuvatiin sekoitetulla sopivan lämpöisellä vedellä ja pyyheliina ympärillä käveltiin pihan yli tupaan pukemaan. Pienimpiä lapsia jouduttiin kantamaan saunasta pois.

Iltahämärissä tehtiin navettatyöt, lypsettiin lehmät käsin, ruokittiin hevoset, vasikat, lampaat ja kanat. Sika oli ennen joulua teurastettu ja lihat säilötty suolaamalla puiseen saaviin talon vintille. Jääkaappi ja pakastin ei ollut vielä Vuolteelle asti tullut. Sianlihasaavista otettiin kinkku uuniin kun joululeipomukset oli tehty.

Navettatöiden jälkeen oli jouluateria. Ruokaa oli monenlaista. Nyt syötiin lipeäkalaa, kinkkua ja joululimppua. Lopuksi oli riisistä keitettyä puuroa ja rusinasoppaa. Sytytettiin joulukuusen kynttilät ja lapset odottivat joulupukkia.
Isä Vilholle tuli jotain asiaa ulos ja pian kuului kolinaa, kun joulupukki lahjoineen tuli. Joululahjoiksi lapset saivat puisia leluja, nukkeja, puisia omatekoisen näköisiä nukensänkyjä ja kalusteita. Eerolle ja Paavolle tuli puuhevosia ja niihin sopivia rekiä ja valjaita. Joku saattoi saada minun tekemät uudet sukset tai sauvat. Vakiolahjoja olivat Aili-äidin kutomat sukat ja vanttuut, Joskus oli sukka kesken ja siinä oli vielä kiinni sukkapuikot ja lankakerä. Oli suurta juhlaa jos pukki toi jotain lukemista. Perheen kirjat oli luettu ja kirjastoon ei päässyt kovin usein.
Aattoillan lopuksi luettiin Raamatusta jouluevankeliumi ja veisattiin ”Enkeli taivaan lausui näin…”.

Aattona sai valvoa myöhään. Jos oli saatu joku palapeli koottiin sitä ja leikittiin saaduilla lahjoilla sekä luettiin.
Pöytään jätettiin usein kinkkua ja jotain muuta ruokaa iltanälkää varten.
Joulupäivänä ei käyty kylässä eikä tullut vieraita.
Oltiin vain kotona ja joulukirkossa käytiin jos jaksettiin.
Tapaninpäivä olikin sitten varsinainen kyläilypäivä.

Vilhon lähdettyä lapset alkavat leikkiä lahjoillaan. Hilla saa leikkiluudanvarren, jolla voi lentää vain matalalla. Riina ja Nooa saavat oikeat luudat, joilla he lentävät. 

Söpö, Nöpö ja Töpö saavat lahjaksi Weasleyn Welhovitsikaupasta ostettua keijupölyä, jota ripottelemalla pehmolelut muuttuvat eläviksi. Pulverin vaiktutus kestää viikon. Nooa ripottelee ainetta hiiriarmeijansa päälle. Hillakin käyttää ainetta omiin pehmoihinsa ja lopulta huoneistossa käy melkoinen vilske ja lapsilla on täysi työ pitää tilanne hallinnassa.

Janne käyttää uutta lahjaansa, taikasilmälaseja, joilla voi katsoa leffoja ja pelata jästipelejä. Mari tutkii saamiaan sisustustarvikkeita, mattoja, verhoja ja koriste-esineitä. Ilta kuluu rattoisasti eikä kenelläkään ole kiire nukkumaan.




















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti