keskiviikko 6. joulukuuta 2017

6.12.2017 joulukalenteri

Nooa, kaksoset Kasper ja Jesper sekä Lucy ovat taikahistorian oppitunnilla, jossa haamuopettaja professori Pims opettaa jälleen iänikuisia maahissotia, jotka kiinnostavat vain Nooaa. Kasper ja Jesper pelaavat jälleen velhoshakkia. He ovat valinneet istumapaikkansa huolella erittäin lihavan oppilaan takaa, jotta opettaja ei näkisi pelilautaa pulpetin päällä. Nooan harmiksi eräs jästisyntyinen suomalaispoika kysyy Harry Potterista, koska hän ei ole lukenut siitä kirjoitettuja historiankirjoja. Professori Pims pahastuu, koska se on niin lähihistoriaa, ettei häntä huvittaisi niitä juttuja kertailla. Lucy punastuu ja pyytää lupaa poistua vessaan. Häntä nolottaa, kun hänen suvustaan tehdään aina niin iso numero ja Pottereita pidetään käytännössä taikamaailman kuninkaallisina.

Kärsivällisesti professori Pims kuitenkin selostaa Harry Potterin ja hänen ystäviensä ratkaisevia taikaesineitä: Näkymättömyysviittaa, elpymyskiveä ja Seljasauvaa, joiden avulla he kukistivat Lordi Voldemortin. Hän kertoo myös, että elpymyskivi katosi viimeisissä taisteluissa ja Seljasauva on Pottereiden hallussa ja näkymättömyysviitta on joko Harryn pojalla James Potterilla tai hänen pojallaan Maxilla, joka on nyt Tylypahkassa oppilaana.

Illalla Rohkelikkotornissa Nooa kysyy kaksosilta, vieläkö heillä on elpymyskivi tallessa. Kasper ja Jesper ja Nooa ja Lucy löysivät elpymyskiven viime vuonna joulun aikoihin ja käyttivät sitä Kasperin ja Jesperin vanhempien tapaamiseen. Kasper hakee elpymyskiven matka-arkustaan ja kysyy, kenet Nooa haluaisi kutsua paikalle. Nooa haluaa kutsua Vilho vaarinsa, joka on kuollut jo aikaa sitten.







Vilho ilmestyy:

- Hei pojan tytön poikani Nooa. Muistitkos, että tänään onkin Suomen itsenäisyyspäivä. Haluatko kuulla, miten sukusi on osallistunut Suomen itsenäistymiseen?

- Tottakai, Nooa vastaa.

Kun Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II surmattiin vallankumouksessa keväällä 1917, Suomen eduskunta huomasi hetkensä tulleen ja julistautui kaikkivaltiaaksi. Itsenäistymisen tarkasta sanamuodosta äänestettiin 6.12.1917 ja siksi juuri sinä päivänä vietetään itsenäisyyspäivää. Bolsevikit tunnustivat Suomen itsenäisyyden ja sen jälkeen sen tunnustivat Saksa ja Britanniakin.

Suomalaisilla tuli heti alkuun riitaa siitä, pitääkö Suomen olla tasavalta vai kommunistinen valtio. Riita yltyi sisällissodaksi Meidän Huhtalan suvun mielestä kommunismi ei ollut hyvä ajatus, joten Alfred Huhtalan pojat osallistuivat nuoresta iästään huolimatta sisällissotaan.

Isäni Alfred päästi minut 14-vuotiaana nuorena Kälviän rautatiesilloille vartioon, etteivät kommunistit rikkoisi rautatiesiltoja. Isoveljeni Väinö pääsi mukaan Kokkolan valloitukseen. Hän otti kotoaan Hugsvarna haulikon ja kolme panosta. Kokkolan punakaartiin liittyneet ihmiset vangittiin jo sodan varhaisessa vaiheessa ilman, että varsinaisia taisteluita tarvitsi käydä. Todennäköisesti Väinöveljen 3 panosta jäivät aika vähälle merkitykselle historian kannalta.


















































Nooa: Onpa mielenkiintoista. Käy joskus kertomassa lisää vanhoja tarinoita.

Sitten Jesper pyöräyttää elpymyskiveä ja isovaari Vilho katoaa. Pojat keskustelevat vielä pitkään aseista ja Suomen historiasta. Nooa muistelee, että Vilho oli itse jatkosodassa muonamiehenä eli kuljetti hevosella ruokaa sotilaille.

- Onko täällä tylypahkassa hevosia? Nooa kysyy.
- Onhan täällä hevosia ja niillä saa käydä ratsastamassa aina vapaa-aikana, Kasper kertoo.

- Riina ja Saaga varmasti ilahtuvat, kun kerron. He tykkäävät ratsastaa. Nooa pohtii. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti